‘Diverse teams zijn gewoon beter’

Er klinkt een ervaren bestuurder door in alles wat Saskia Laseur vertelt. In haar rol als managing partner van Zuidas-kantoor Van Doorne is ze constant op zoek naar de beste vormen van samenwerking. Tussen de advocaten onderling natuurlijk, maar ze stimuleert ook samenwerking met de legal staff van cliënten, met onafhankelijke juristen en met opleiders zoals de Hogeschool Avans, waar ze aan verbonden is als voorzitter van de opleiding voor HBO-juristen.

Wat kenmerkt voor jou een goede jurist?

‘Een goede jurist gaat mee in de strategische ontwikkeling van de cliënt. Die kan, met zijn team, om de cliënt heen staan en vanuit vele posities adviseren. Daar is samenwerking voor nodig, een goede jurist doet het nooit alleen. Ik geloof erg in diverse teams, die zijn ook gewoon beter. Diversiteit in leeftijd, gender, achtergrond, maar ook in verschillende disciplines. In zo’n team moet je je echt verdiepen in een ander, in iemands toegevoegde waarde. Als we extra expertise nodig hebben, begint de uitvraag niet zomaar met het zoeken naar ‘extra handjes’. Eerst moeten we de kracht en de lacunes van het eigen team kennen, en precies weten wat voor expertise er in welke fase van de opdracht nodig is. Daarmee managen we ook de verwachtingen van degene die we inschakelen.

Wat is jullie ervaring met interim-juristen?

In eerste instantie was het een noodzaak om met interimmers te werken om onze teams compleet te maken. Inmiddels hebben we inhuur tot onderdeel van ons model gemaakt. We hebben veel contact met de interimmers, we weten wanneer iemand beschikbaar is en stemmen daar de formatie van teams op af. Ik vind het mooi om te zien dat zij voor meervoudige carrières kiezen. Ze omarmen de vrijheid van een zelfstandige rol, maar willen wel in een grote klus duiken. Voor ons brengen ze ervaring van buiten mee naar binnen. Iemand moet wel zelfbewust zijn. Daar mag ook best een prijskaartje aan hangen. Ik zal niet gauw onderhandelen op tarief, maar wel op de opbrengst, wat lever je voor expertise, wat laat je achter?

Ik voer met grote regelmaat cliënttevredenheidsgesprekken en dat soort gesprekken heb ik ook met onze zelfstandige juristen. Daarin vraag ik ze onbevangen te vertellen wat hen opvalt. Wij hebben goede ervaringen als iemand is ingehuurd op basis van een goede uitvraag. We doen ook altijd een exitgesprek, waarin we vastleggen waarom het een succes is geweest en wat we hebben geleerd.

Waar ga je extra op letten als jurylid van de DILA 2023?

Ik probeer de mate te beoordelen waarin iemand reflecteert op halen en brengen. Waar vergroot je je kennis, hoe doe je relevante ervaring op, weet je waarom je welk werk doet? Maar aan de andere kant kijk ik ook of je bereid bent om in dezelfde mate te geven, om de organisatie waar je tijdelijk aan de slag gaat beter te maken. Dat zal voor mij de toets zijn, de combinatie van zelfontplooiing en ambitie. Ook let ik erop hoe proactief iemand is. Je kunt namelijk minder terugvallen op een mentor, coach, of HR-collega. De mate waarin je verantwoordelijkheid neemt voor het slagen van de samenwerking, daar zal ik zeker naar kijken.  

Heb je een gouden tip voor de DILA-finalisten? 

Laat zien hoe je de compilatie van ervaringen inzet die je bij verschillende opdrachten hebt opgedaan. In een opdracht moet je vol uit de startblokken kunnen komen, je komt met hoog expertiseniveau in een nieuwe omgeving. Diezelfde alertheid wil ik graag terugzien in je presentatie.

Previous
Previous

‘Een vakman is een duizendpoot die goed kan samenwerken’

Next
Next

Annechien Sloots verkozen tot beste onafhankelijke jurist van 2022!