‘Een vakman is een duizendpoot die goed kan samenwerken’

Sanne Overbosch stapte al jong over van een groot kantoor naar Shell, omdat ze geen superspecialist wilde worden als advocaat en ook internationaal wilde werken. Nu zit ze als Head of Legal bij Shell Nederland in het leadership team van president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland. Ook is ze associate general counsel technologie en digitale innovatie; een club met vier global teams, inclusief IP-specialisten. Ze woonde en werkte in Qatar, ook toen het emiraat in 2017 in isolatie werd gebracht in het Midden-Oosten. Nee, ze heeft zich nooit meer verveeld sinds die overstap.

Wat versta jij onder vakmanschap?

Dat is voor mij letterlijk meesterschap. De basis is je juridische expertise, en vervolgens gaat het erom hoe je die toepast. De beste jurist of advocaat is niet per se iemand die het juiste academische antwoord geeft op de vraag. Je moet de context en complexiteit doorzien, het bedrijf en de industrie kennen. Je kunt nog zo goed academisch zijn geschoold, maar durf je ook verder te kijken dan het juridische ja of nee? Vakmanschap betekent dus voor mij ook je nek durven uitsteken. Is het juridisch verstandig, maar vind je het niet slim om te doen, dan moet je dat ook melden. Als je dat niet doet, mis je een kans om impact te hebben. Heb je een andere mening, uit die dan ook. Hoe je dat doet, moet ook respectvol zijn. Het team moet daar ook de ruimte voor geven, dus je moet ook uitgenodigd worden om je mening te geven. Binnen onze organisatie zijn er veel culturele verschillen. Dus wat ethisch juist is, en wat geacht wordt slim te zijn, verschilt internationaal, en ook binnen generaties wordt daar anders naar gekeken. Een puur juridische lens volstaat niet, een puur ethische, technische of commerciële lens ook niet. Vakmanschap bestaat dus uit samenwerken in een team, met in- en externe klanten, met eigen juristen. En iedereen brengt zijn of haar ervaring, achtergrond, talenten en mening. Een open discussie is goed, ook als het schuurt. Een vakman of -vrouw moet een duizendpoot zijn die voor dit alles open staat.

Wat is jouw ervaring met onafhankelijke juristen?

We hebben regelmatig werk voor eenpitters. Dan zoeken we een specialist of we hebben handjes nodig. Eenpitters maken deel uit van ons legal team, maar wel met de onafhankelijke blik van de buitenstaander. Die voegen veel waarde toe, omdat ze ook andere vaardigheden inbrengen die ze elders hebben geleerd, en een andere ervaring bij andere werkgevers. Als groot bedrijf en eigenlijk als industrie moeten we er ook voor waken dat we niet in een eigen tunnel-denken terechtkomen. Dat hindert onze impact en dat is het slechtste wat ons kan overkomen.

Waar ga je op letten als jurylid van de DILA 2023?

Ik ga letten op een combinatie van vaardigheden en gedrag. Hoe ga je met dilemma’s om en met juridische expertise. Hoe zie je je rol als onafhankelijk jurist? Dat bepaalt hoe succesvol je kunt zijn. Als je alleen juridisch bezig bent, mis je een deel. Hoe ga je om met de cultuur, de stakeholders? Ik hoop finalisten te zien die heel trots zijn op hun vak. Daar kunnen we als juridische community nog wel in groeien. Te vaak gaan we in een hoekje staan en zien we onszelf slechts als een serviceprovider. Dat is jammer, want dit is een vak en ik ben daar trots op. Neem jezelf serieus, maar weet dat je een schakel bent in het grote geheel. Het moet niet om jou zelf gaan, maar om het resultaat.

Heb je een gouden tip voor de deelnemers?

Steek je kop boven het maaiveld uit. Laat jezelf zien, zonder dat je ego de boventoon voert.

Previous
Previous

‘Een goede bedrijfsjurist kan een businessvraag vertalen naar een juridische vraag, en er dan een businessantwoord op geven’

Next
Next

‘Diverse teams zijn gewoon beter’