‘Kun je met me sparren over de strategie van onze business?’

Yu Lian de Bakker, General Counsel PVH Europe

Wat versta je onder een nieuwe meester?

Een nieuwe meester is voorbereid op de veranderingen in dit vak en gaat daarin mee, die weet wat er nodig is om efficiënt zijn of haar diensten te verlenen. De nieuwe meester heeft een bredere blik, kan zichzelf aanpassen, is agile. Een interimmer begrijpt snel waar hij terecht is gekomen en hoe hij van dienst kan zijn.
Ik kom wel nieuwe meesters tegen, ze bestaan zeker. Zij zetten zichzelf goed in de markt, verkopen hun diensten op een creatieve manier. Dat kan iemand zijn die goed vlogt, actief is op LinkedIn, of die zijn vakgebied vastlegt in een trainingsvorm en die aan de man brengt. Maar ik denk ook aan mensen die specialist zijn op een klein, maar gewild gebied. Dan toon je creativiteit om een niche te vinden waarmee je eruit springt.

Toekomstige juridische banen hoeven niet alleen door juristen ingevuld te worden, dat kan ook door mensen die tech savvy zijn en die excelleren in een legal operations-rol. Dat geldt ook voor de nieuwe meester, je moet handig zijn, efficiënt kunnen werken. Juridische tools en systemen veranderen snel, het helpt als je erin thuis bent. Als je daar iets mee kunt en weet waar Abraham de mosterd haalt, ga je mee op die golf.

Hoe is jouw ervaring met onafhankelijke juristen?

We hebben een flexibele schil, en wereldwijd honderden advocatenkantoren. Omdat ons hoofdkantoor in Amsterdam is, huren we geregeld interimmers in die specialisten zijn in een niche, zoals bijvoorbeeld IP. Ik zoek niet altijd een nieuwe meester, dat hangt van de klus af. We kijken ook naar de prijs.
De nieuwe meesters observeren goed en brengen nieuwe ideeën, ze koppelen terug wat hen opvalt. Het moeilijkste in mijn rol is dat ik de strategie van de business moet kennen en verkopen binnen legal. Een nieuwe meester heeft veel verschillende klussen gedaan, heeft veel bedrijven van binnen gezien, en heeft een cv van vele kantjes. Als je met die kennis met me kunt sparren, heeft dat waarde, ook ten opzichte van advocatenkantoren, want die zien dat meestal niet.

Waar ga je extra op letten als jurylid bij de DILA 2021?

Los van of iemand een topper is in zijn of haar specialisme, zal ik letten op hoe iemand invulling geeft aan de rol als freelancer: heb je snel door in wat voor soort bedrijf je werkt, in hoeverre legal op de kaart staat, met wat voor mensen je werkt, en ben je aimabel genoeg om ervoor te zorgen dat je snel wegwijs wordt gemaakt?

Heb je nog een gouden tip voor DILA-kandidaten?

Wees jezelf, vertrouw op je eigen kracht. Je kunt er vanuit gaan dat je de nominatie niet zomaar hebt gekregen, dus draag dat uit!

-----

Yu Lian de Bakker begon in het notariaat en werkte later in de finance en M&A-praktijk van De Brauw in Londen. Daarna werd ze Head of Legal bij Metro-groep en is nu 6 jaar bij PVH Europe, het moederbedrijf van Tommy Hilfiger en Calvin Klein, waar ze General Counsel Europe is en een team van 23 collega’s leidt. ‘Legal heeft te maken met de shift naar e-commerce en digitalisering. We trainen designers in IP, en zijn ook verantwoordelijk voor namaakbestrijding. Dit is een dynamische rol, in een inspirerend en kleurrijk bedrijf. We werken hard om legal goed op de kaart te houden, alert te zijn op nieuwe ontwikkelingen in de business en die te vertalen naar juridische vragen.’

Previous
Previous

11 semi-finalisten in de race voor de DILA 2021

Next
Next

Op zoek naar de juristen die niet bang zijn zichzelf overbodig te maken