Op zoek naar de juristen die niet bang zijn zichzelf overbodig te maken

Douwe Groenevelt, Deputy General Counsel ASML

Wat versta jij onder een nieuwe meester?

Nieuwe meesters, dat zijn juristen die de strategie en bedrijfsvoering van een legal department begrijpen en daar proactief op inspelen. Ze weten hoe juridische afdelingen moderniseren en passen in het slimmere werken. Als een nieuwe meester iemand heeft vervangen bij zwangerschap, hoop ik dat hij of zij aan het eind van de opdracht ook een structurele verbetering kan voorstellen voor onze manier van werken. Hoe? Door bijvoorbeeld voor andere collega’s een playbook achter te laten voor behandeling van de meest gestelde vragen, of een handboek voor de business, in de spirit van het slimmer en innovatiever werken.

Een nieuwe meester maakt onderscheid tussen wat core is voor legal en wat de business zelf kan doen. Zo iemand heeft autoriteit, vanwege het feit dat hij ook bij andere bedrijven over de vloer komt, en is niet bang om zichzelf overbodig te maken door slimmer te werken. De goede nieuwe meester giet het repeterende werk in een proces en traint een ander erin. Die kent zijn unique selling point, zodat hij zichzelf ook in een volgende opdracht beter kan verkopen.

Hoe is jouw ervaring met onafhankelijke juristen?

Bij de inhuur van interim juristen onderscheid ik de projecten. Bij zaken die je niet vaak aan de hand hebt, hoeven ze geen erfenis achter te laten in de vorm van een playbook of guideline. Dan zoek ik puur een expert voor het ad-hoc project. Maar in andere gevallen, als het meer gaat om ‘volume werk’, verwacht ik van de interimmer een servicementaliteit die verder strekt dan alleen de uitvoering van de klus. Zo hoor ik graag van haar of hem hoe het bij andere klanten georganiseerd is en verwelkom ik suggesties ter verbetering van onze manier van werken. Hoe concreter, hoe beter. Ga op zoek naar de win-win; als de interim jurist aannemelijk kan maken dat de kwaliteit of efficiëntie van onze dienstverlening structureel verbeterd kan worden met een bepaald project (met besparingen op de lange termijn), dan is het voor ons een no-brainer om de opdracht te verlengen. Om proactief te zijn moet je ook echt geïnteresseerd zijn, zien hoe het eiland dat jou inhuurt connected is met de rest van de organisatie.

We zijn binnen legal veel bezig met procesverbeteringen, met afspraken met de business en met innovatieve tooling om het proces verder te supporten. Daarbij kijken we hoe we dat op een moderne manier kunnen bemensen. Dus niet ‘er is meer vraag, dus we moeten meer mensen aannemen,’ maar slimmer werken. We denken constant na over wat legal moet doen, wat onze core added value is, wat de business zelf kan doen, en waar we hulp van buiten nodig hebben.

Waar ga je extra op letten als jurylid bij de DILA 2021?

Het zou mooi zijn als kandidaten laten zien dat ze bepaalde veranderingen hebben voorgesteld/doorgevoerd in de manier van werken bij hun klant, hetgeen wellicht op de korte termijn een zeker risico vormde, maar op de lange termijn heeft bijgedragen aan structurele waardevermeerdering voor de inhouse legal department.

Heb je nog een gouden tip voor DILA-kandidaten?

Be bold, durf buiten de paden te gaan, wees niet bang, wees ook creatief in je presentatievorm, want dat zegt ook iets over je innovatiegerichtheid. De manier waarop je presenteert zegt iets over de mate waarin je een klant kent. Je moet opvallen. Bij legal verliezen we ook de connectie met de klant als we steeds op dezelfde manier zouden presenteren. Dus spring eruit, doe iets met het thema, ook in je presentatie.

------

Douwe Groenevelt was 10 jaar advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek voordat hij 7 jaar geleden overstapte naar zijn belangrijkste klant, ASML. Hij begon met een focus op mededinging en IP. Inmiddels is hij Deputy General Counsel in een wereldwijd team van 40 juristen, inclusief paralegals en support, en onder meer verantwoordelijk voor legal operations. Er wordt regelmatig werk uitbesteed aan advocatenkantoren en interim-juristen. ‘Toen ik begon waren we met 14000 medewerkers, nu zijn dat er 28000. ASML is een bedrijf met (nog steeds) een startupmentaliteit, heel erg in beweging, internationaal, innovatief. Die cultuur heeft ook zijn weerslag op de verwachtingen ten aanzien van legal.’

Previous
Previous

‘Kun je met me sparren over de strategie van onze business?’

Next
Next

‘Heb je de ballen om op gutfeeling een advies te geven?’