‘Verbindend adviseur denkt flexibel en heeft een rechte rug’

Superdynamisch, zegt Enrique Boerboom over zijn baan als General Counsel van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall in Nederland en België. Dat komt door de variëteit aan onderwerpen die over zijn bureau komen. De 22 juristen op zijn afdeling zijn bezig met arbeidsrecht, vastgoed, franchise, maar ook met compliance privacy, mededinging, contracten, reclamerecht en overnames. Hij weet wat een goede jurist meebrengt.

Wat versta jij onder vakmanschap? 

Bij vakmanschap denk ik eerst aan juridisch-technische kennis en vaardigheden, dus kennis van het recht en de toepassing ervan. Je moet niet alleen weten wat er staat, maar er ook over kunnen communiceren. Ik vind vragen stellen een belangrijke eigenschap. Dat leidt tot interactie met de mensen die je adviseert, zodat je goed weet wat de eigenlijke vraag is die je beantwoordt. Daarvoor moet je doorvragen, minimaal drie, vier keer extra. Als je dat niet doet, worden er problemen gemaakt en opgelost die niet om een oplossing vragen en blijft het echte probleem liggen. Wat de ene jurist beter geschikt maakt dan de andere, zit hem in het bedrijfsjuridische aspect, het toepassen van het recht. Je helpt met het beschermen en voorkomen van ongelukken en faciliteert kansen en mogelijkheden. De goede jurist kan iemand zo uitleggen hoe het zit dat er geen angst is om kansen te pakken en te groeien, maar er toch geen ongelukken worden gemaakt. Dat is de optimale mix voor de business. De vakman weet wat voor de business belangrijk is en kan het in hun termen en taal plaatsen en uitleggen. Je moet ook een rechte rug hebben, weten wat de gevolgen zijn van wat je zegt in strategische en financiële zin. En dan toch als dat nodig is durven zeggen dat het niet kan, of dat het een andere kant op moet. 

Hoe werk je samen met interimmers? 

De perfecte interimmer komt binnen en gaat bijna direct op in het team en de organisatie. Als het goed is, hoor je binnen een maand geen verschil meer of iemand interim is of uit de eigen club komt, alsof ze er al jaren zitten. Mijn uitgangspunt is dat ik mensen vertrouw. Het begint met een goede selectie en vertrouwen geven, dan zie je in korte tijd of het werkt. De eigen mensen geven we regelmatig kansen op een andere expertise om ze te laten groeien en leren, maar interimmers halen we binnen op het vakgebied dat we dat nodig hebben. 

Waar ga je op letten als DILA-jurylid? 

Ik kijk of ze hun vak zichtbaar bijhouden, door zichzelf te trainen of door trainingen te geven, of ze hun expertise uitdragen. Ook check ik of een interim-jurist zich snel kan aanpassen, zich onderdompelt. Hoe communiceert iemand, hoe open is iemand, daar let ik ook op. 

Heb je nog een gouden tip voor de finalisten? 

Ga niet gek doen. Probeer jezelf goed voor het voetlicht te brengen, maar blijf wel dichtbij jezelf. Authenticiteit is essentieel, dat klinkt misschien als een cliché, maar als iemand authentiek is, vertrouw ik diegene. Als ik denk dat er een truc wordt opgevoerd, als het overdreven is, ga ik extra opletten. Ik voer veel intake- en sollicitatiegesprekken en als iemand precies vertelt wat ik wil horen, heb ik het gevoel dat het niet klopt. Je mag je wel van je beste kant laten zien met een flashy presentatie en gepoetste schoenen, maar het verhaal moet wel echt uit jezelf komen. 

Previous
Previous

De DILA 2023 is weer van start

Next
Next

‘Een goede bedrijfsjurist kan een businessvraag vertalen naar een juridische vraag, en er dan een businessantwoord op geven’