‘Goed luisteren is één van de belangrijkste eigenschappen van een jurist’

Brechje van der Velden, senior partner Allen & Overy

Wat versta jij onder een nieuwe meester?

Een nieuwe meester is iemand die een eigen verantwoordelijkheid voelt voor zijn of haar werk en die een cliënt ook de vraag stelt ‘weet je goed wat je doet?’.

De meeste advocaten zijn niet de snelste veranderaars, maar de nieuwe meester is dat wel. Hij kan denken vanuit de belevingswereld van de cliënt, en stelt zich niet zozeer op als bestuursrechtspecialist, of civilist, maar heeft veel kennis van de business waarin hij opereert. Het gaat verder dan de eigen expertise, hij moet de markt snappen waarin hij opereert. Met name in de nieuwe terreinen, zoals privacy, digital en legal tech zijn veel nieuwe meesters te vinden, maar ik zie ze nog te weinig in de klassieke hoeken.

Wij advocaten hebben een star imago, maar nieuwe meesters hebben juist een groot probleemoplossend vermogen, denken in oplossingen en niet alleen in problemen en praten in de taal van de business. Ook leveren ze geen lange memo’s die eindigen met ‘je kunt links- of rechtsaf’. Ja, je moet goed op risico’s wijzen, het goed vastleggen, maar het moet wel op een of twee pagina’s uit te leggen zijn.

Hoe is jouw ervaring met onafhankelijke juristen?

Ik kom ze veel tegen, bijvoorbeeld als interim-jurist bij een cliënt, als er een herstructurering bezig is. Dat is een specialisme, zo iemand kan goed de situatie van het bedrijf inschatten. De kunst van de nieuwe meesters is dat zij niet meer worden weggezet als jurist. Zo iemand hoeft ook geen advocaat te zijn, die verstaat de kunst om vanuit het juridische de connectie te maken met de business.

Waar ga je extra op letten als jurylid van DILA 2021?

Ik ga kijken naar rolvastheid. Welke rol neem je in, ga je verder dan ‘u vraagt, wij draaien’ en kun je meedenken over wat de cliënt doet? Je meerwaarde is dat je een spiegel kunt voorhouden, maar uiteindelijk bepaalt de cliënt welke kant het opgaat. Vergeet niet dat je er bent voor je cliënt, maar daarbij hoef je je eigen maatschappelijke rol zeker niet uit het oog te verliezen. Een advocaat is per definitie partijdig, maar heeft ook belang bij een eigen reputatie in de rechtszaal. Ik mag dat vertrouwen niet beschamen: dat bedoel ik met de eigen verantwoordelijkheid van een advocaat.

Heb je een gouden tip voor de DILA-kandidaten?

Ja, laat zien dat je goed kunt luisteren. Dat klinkt misschien gek, maar het is een van de belangrijkste eigenschappen van een goede jurist. Dat je het echt begrijpt en kunt doorgronden welk probleem je aan het oplossen bent, dat je je bekende raamwerk kunt loslaten en flexibel bent. Ik zal dat ook testen. Welk probleem heb je opgelost, welke cliënt heb je gesproken. Je bent een dienstverlener, het is niet je eigen feestje.

-----

Brechje van der Velden studeerde bestuurskunde en rechten, wilde sociaal advocaat worden maar kon in 1996 aan de slag bij Loeff Claeys Verbeke (voorganger van Allen & Overy) bij de corporate afdeling. ‘Dit kantoor paste meer bij mij dan ik dacht. Het mooie is dat dit werk een maatschappelijke impact heeft. Het recht gaat altijd over geld en emoties, groot en klein. We brengen ordening in chaos: de advocatuur heeft een raamwerk waarmee je een probleem tegemoet kan gaan. Onze maatschappelijke rol is het bewaken van het rechtssysteem je cliënt wijzen op risico’s en verantwoordelijkheden, maar uiteindelijk ook alles uit de kast te halen voor die cliënt.’

Previous
Previous

‘Heb je de ballen om op gutfeeling een advies te geven?’

Next
Next

‘Meedoen aan de DILA was één groot functioneringsgesprek’