‘Heb je de ballen om op gutfeeling een advies te geven?’

Vroukje van Oosten Slingeland, Global General Counsel ING

Wat versta jij onder een nieuwe meester?

Een nieuwe meester is flexibel genoeg om met verrassingen om te gaan. Dat kunnen regulatoire wijzigingen zijn, nieuwe technologie, of economische omstandigheden die snel veranderen. Ook al heb je het nog nooit meegemaakt, je zorgt dat je er klaar voor bent. Een nieuwe meester vraagt zich af hoe hij of zij snel kan leren. Een nieuwe meester staat open voor andere manieren van werken. Ik zie nog veel old school juristen en advocaten en kan daar soms ook heel tevreden mee zijn, maar ik verwacht wel altijd een kern van veranderbereidheid of vooruit willen kijken. Ik ben niet onder de indruk van een kantoor dat zegt geen lange memo’s meer te sturen, dat zegt alleen iets over de vorm. Of ze een PowerPoint, vlog of memo maken, vind ik niet zo interessant, ik verwacht dat ze hun analyse vanuit verschillende perspectieven presenteren. Hebben ze breder naar de dingen gekeken of niet? Van een nieuwe meester verwacht ik dat die in mijn schoenen kan staan en zich afvraagt: ‘wat komt er op ons af’?

Hoe is jouw ervaring met onafhankelijke juristen?

Ik werk veel met advocaten, we hebben vaak handjes nodig en maken daarbij ook gebruik van zzp’ers, gedetacheerden. Daar zie je wel nieuwe meesters tussen, maar nog best vaak ontbreekt bij externe juristen de focus op de strategie en context van het bedrijf en de manier waarop de bedrijfsdata gebruikt kunnen worden. Een goede advocaat of zzp’er ziet dat ook. Het is vaak een kwestie van goed luisteren en kijken en dan aan de slag gaan.

Waar ga je extra op letten als jurylid bij de DILA 2021?

Dat vind ik moeilijk, ik ga op veel dingen letten. De winnaar moet iemand zijn die in staat is om helder een issue te fileren en een antwoord te formuleren. Iemand die ook snel een suggestie voor een oplossing heeft, die de ballen heeft om op basis van gutfeeling een advies te geven, te zeggen: ‘ik denk dat dit het is, en zoek het nog even verder voor je uit’. Dat getuigt van vakvolwassenheid. Als zo’n eerste advies niet goed is, prik je daar met een paar vragen doorheen en als je na die vragen toch een steady verhaal hebt, heb ik een heel solide gevoel. Ik kijk of iemand een rechte rug heeft en toch op een charmante manier zijn advies kan geven. Je wilt een bruggenbouwer die ook sterk communiceert, iemand die niet alleen mij of de Board begrijpt, maar ook andere stakeholders goed te woord kan staan. Ik zoek geen juristen die alleen maar aan het vechten zijn. Idealiter is het een feilloos jurist, maar daar merk je niets van, iemand die zijn vak verstaat, maar geleerd heeft om dat niet op de voorgrond te zetten.

Heb je nog een gouden tip voor DILA-kandidaten?

Keep it simple, voor jezelf en voor je toehoorder. Ik geloof in less is more. Denk goed na over de kern van je verhaal en hang er zo min mogelijk slingers aan, want dat leidt alleen maar af.

-------

Vroukje van Oosten Slingeland studeerde in 1999 af in het IT-recht, en werkte 7 jaar bij Kennedy Van der Laan advocaten. Sinds 2005 ging ze aan de slag bij ING, waar ze hoofd van het IT Legal team was, Hoofd General Legal Affairs was, hoofd juridische zaken ING Nederland was. Sinds twee jaar is ze Global General Counsel, en leidt ze een team van ruim 500 juristen wereldwijd. ‘Ik was met veel plezier advocaat, maar dacht dat ik mezelf tekort deed als ik dat tot mijn 65e zou blijven. Ik wilde managen en dichter bij het vuur zitten, echt deel zijn van de business. Dit is een moeilijke en mooie job. Dat ik daarbij hulp heb van veel mensen die ik mag aansturen vind ik een zegen, het meest uitdagend is de eenzaamheid van deze rol, er is geen equivalent voor binnen de organisatie.’

Previous
Previous

Op zoek naar de juristen die niet bang zijn zichzelf overbodig te maken

Next
Next

‘Goed luisteren is één van de belangrijkste eigenschappen van een jurist’